M.T. Paola Caputi Jambrenghi, Giuseppe Colella – PPI for a sustainable economy:
sustainable supply chain management in the agri-food sector

M.T. Paola Caputi Jambrenghi – Professore Ordinario di Diritto Amministrativo, Università degli Studi di Bari Aldo Moro -(paolacaputiiamb@gmail.com)

Giuseppe Colella – Dottorando di ricerca in “Economia e Gestione delle Imprese & Marketing”, Università degli Studi di Bari “Aldo Moro” – (giuseppe.colella@uniba.it)

SOMMARIO

1. Agri-food logistics chain and Sustainable Supply chain management: a reflection from a managerial point of view.
2. Public Procurement of Innovation as a tool for innovation in an eco-sustainable economy.
3. The PPI in the FiLO project. Innovation in the agri-food chain.
4. The different forms of innovation contracts: the competitive procedure with negotiation.
5. (Follows) The competitive dialogue.
6. Business networks for the development of the agri-food chain in the procedures for awarding public contracts.
7. Innovation in agri-food sector and marketing prospects for the sustainable development of the territory.

The aim of this study is to offer an analysis on the agri-food logistics chains so as to guarantee the greatest spread of sustainability practices in the management of the entire supply chain. The use of management and marketing tools and of innovative legal and economic institutes, also in the agri-food sector, is fundamental to guaranteeing an increasingly ‘cleaner’ agriculture. However, the joint use of these tools still does not seem to have been fully exploited. In this sense, the analysis of the ‘FiLO – Filiera Logistica e Organizzazione’ project, which aimed to create a network of companies through a European partnership for innovation, and which has the purpose of providing companies in the agri-food supply chain with a high level of methodological and organisational innovation, would like to trace guidelines and reflections relating to the development of the territories through the use of public procurement for innovation.


Lo scopo di questo studio è quello di offrire un’analisi sulle filiere logistiche agroalimentari, al fine di suggerire l’implementazione di pratiche di sostenibilità nella gestione dell’intera filiera. L’utilizzo di strumenti gestionali e di marketing e di istituti giuridici ed economici innovativi, anche nel settore agroalimentare, è fondamentale per garantire un’agricoltura sempre più “pulita”. Tuttavia, l’uso congiunto di questi strumenti non sembra ancora essere stato pienamente sfruttato. In tal senso, l’analisi del progetto ‘FiLO – Filiera Logistica e Organizzazione’, che mira a creare una rete di imprese attraverso il partenariato europeo per l’innovazione, che ha lo scopo di fornire alle aziende della filiera agroalimentare un alto livello di innovazione metodologica e organizzativa, vorrebbe tracciare linee guida e riflessioni relative allo sviluppo dei territori attraverso il ricorso agli appalti pubblici per l’innovazione.

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